Zo ga je (slimmer) om met de corona cultuurshock
Soms hebben we een cultuurshock nodig om te realiseren wat er ontbreekt in ons leven. En Corona is 100% zeker een shock geweest. Verplicht thuiswerken, geconfronteerd worden met je eigen werkpatronen, eenzaamheid of juist ontzettend veel contact met je gezin… Het leven stond op z’n kop en dus ook ons werkende leven. Zo’n cultuurshock is altijd intens, oncomfortabel of zelfs heel spannend en onzeker. Toch levert het ook altijd positieve inzichten op. In deze blog geven we je DE tip om zoveel mogelijk te halen uit de Corona cultuurshock!
Uit je comfortzone moeten door Corona
Corona heeft ons gedwongen uit onze comfortzone te gaan. Dit heeft daardoor veel verandert in ons leven, en gelukkig ook positieve dingen. Zo verplicht uit je comfortzone geduwd worden met positieve gedragsveranderingen is spannend, maar ook zeer waardevol. Vooral voor zo’n lange tijd. Het duurt namelijk een flinke tijd voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt. Gemiddeld genomen duurt dit 66 dagen. Die positieve veranderingen in je huidige leven, voortkomend uit Corona, duren nu waarschijnlijk al bijna een jaar en zijn dus ondertussen mogelijk al een gewoonte geworden.
“Corona heeft het dus eigenlijk heel makkelijk voor ons gemaakt om een duurzame gedragsverandering door te maken!”
De anti Corona cultuurshock – de terugkeershock
Het gevaar alleen nu is dat Corona mogelijk (hopelijk) langzaam wegebt en ons ‘systeem’ weer een shock krijgt doordat we weer teruggaan naar het oude leven. Ook dat kan weer een Corona cultuurshock zijn, alleen dan omgekeerd. Opeens staan we straks weer elke dag in de spits om samen met heel Nederland om half 9 op kantoor te zijn. Of hebben weer een giga druk privéleven wat ons eigenlijk meer uitput dan oplaadt. Of missen we weer tijd met ons gezin en zijn we weer veel minder in de natuur. Al die positieve veranderingen die Corona met zich mee heeft gebracht kunnen dan weer stap voor stap uit ons systeem verdwijnen. Jitske Kramer licht dit mooi toe in dit filmpje:
De Corona leefregel
Kortom, wil je zo’n terugslag tegengaan, en die positieve aspecten van het nieuwe leven vasthouden, dan is het essentieel hier iets mee te doen. Wij raden aan dit positieve nieuwe gedrag concreet te benoemen voor jezelf als nieuwe leefregel.
Daarom de vraag aan jou: in welk opzicht heeft Corona je leven positief beïnvloedt? En wat wil jij daarvan graag behouden in je werkende leven?
Zo is mijn nieuwe leefregel bijvoorbeeld: minimaal twee keer per week thuiswerken tegelijk met mijn partner, waarbij we samen thuis uitgebreid lunchen.
Nu jij. Bepaal twee ‘nieuwe’ leefregels waaraan jij jezelf gaat houden.
Aan de slag met leefregels?
Wil je meer leren over het belang van leefregels en hoe je die goed voor jezelf opstelt? Check dan deze Happyfeed van Glenn waarin hij je meeneemt in deze waardevolle oefening.